Sterilisatie vrouw

Sterilisatie vrouw

Werking

Door het afsluiten van de eileiders kunnen de eicellen niet meer in de baarmoeder komen en kunnen de spermacellen de eicellen niet meer bereiken. De sterilisatie kan plaatsvinden via de buik of via de vagina.

Betrouwbaarheid

Na een sterilisatie van de vrouw via de buik, is de kans op zwangerschap 0,5% per jaar. Anders gezegd: van de 1000 vrouwen die zich laten steriliseren, zullen er per jaar 5 zwanger en 995 niet zwanger worden.

Bij een sterilisatie via de vagina is de kans 0,4 tot 2,6% per jaar. Anders gezegd: van de 1000 vrouwen die zich laat steriliseren via de vagina, zullen er per jaar 4 tot 26 zwanger en 996 tot 974 niet zwanger worden. De laatste methode is vrij nieuw zodat de betrouwbaarheid van deze methode op lange termijn nog onvoldoende bekend is.

Gebruiksgemak

De sterilisatie van de vrouw kan op twee manieren gebeuren: via de buik of via de vagina.
•Bij sterilisatie via de buik wordt u onder algehele narcose gebracht. Er worden 2 kleine sneetjes in de buikwand gemaakt: één bij de navel en één langs de rand van het schaamhaar. Met behulp van een kijkbuis kan de gynaecoloog een ringetje of een klemmetje over de eileiders schuiven. Hierdoor worden de eileiders afgesloten. Vervolgens worden beide sneetjes gehecht.De ingreep duurt nog geen half uur. Meestal gaat u dezelfde dag nog naar huis. De eerste dagen kunt u wat buikpijn hebben. De ingreep vindt tijdens een dagopname plaats.
•Bij sterilisatie via de vagina is geen verdoving nodig. Met behulp van een kijkbuis via de vagina en de baarmoeder, worden er kleine veertjes in het begin van beide eileiders geplaatst. Daardoor groeien de eileiders op de plaats van de veertjes binnen enige weken tot maanden dicht. De ingreep duurt nog geen halfuur. U kunt dezelfde dag nog naar huis. De ingreep kan poliklinisch of tijdens een dagopname plaatsvinden. Na drie maanden is er een nacontrole. Daarna is de methode pas betrouwbaar. Over de betrouwbaarheid op de lange termijn, vele jaren na de ingreep, is nog onvoldoende bekend.

Gezondheid

De sterilisatie verandert niets aan uw hormonen, de menstruatie, de seksuele gevoelens of het moment van het optreden van de overgang.

Invloed op menstruatie

Geen.

Stoppen en zwanger worden

Het ongedaan maken van deze operatie blijkt vaak niet mogelijk. Deze methode moet u alleen overwegen als u geen kinderwens (meer) heeft.