CVA: welke behandeling voor arm-handfunctie?

Keuzemogelijkheden

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk

De revalidatie voor de arm-handfunctie is voor iedere patiënt anders. 

Bij ongeveer 40 van de 100 patiënten met een CVA verbetert de arm-handfunctie. Bij 60 van de 100 mensen met een CVA niet. De mate waarin er verbetering plaatsvindt, verschilt per patiënt. Het uitvoeren van de bewegingen kan makkelijker worden. De spierkracht kan toenemen. Of de coördinatie van de arm of hand kan verbeteren. 

Voor het functioneren van de armhandfunctie is het belangrijk dat u thuis zelf oefeningen doet. Zie hiervoor de ‘Snel in beweging’ oefengids. De therapeut kan u uitleg geven over de oefeningen. Ook zijn er verschillende behandelingen die de arm-handfunctie kunnen behouden of verbeteren. Welke behandelingen bij u mogelijk zijn, hangt af van de mate van verlamming van de arm/hand. 

De arts of de therapeut onderzoekt of een verbetering van uw arm-handfunctie mogelijk is. Is er kans op herstel, dan zijn er meerdere behandelmogelijkheden. Deze mogelijkheden worden hieronder toegelicht. Uw arts of therapeut bespreekt met u de mogelijkheden. Daarna kunt u samen uw behandeling kiezen.

 

Bij geen of weinig functie van de arm/hand

 

Bij enige tot volledige functie van de arm/hand