Osteoporose: wel of geen medicijnen slikken om botbreuken te voorkomen

Keuzehulp: osteoporose (botontkalking) – voorkomen van botbreuken

De keuzehulpen die op Thuisarts.nl staan worden gemaakt door verschillende organisaties, niet (alleen) door de makers van Thuisarts.nl. Het is de bedoeling  de keuzehulpen te verbeteren zodat ze makkelijker te gebruiken zijn.

Voor wie is deze keuzehulp bedoeld?

Deze keuzehulp is voor u bedoeld als:

  • u een verhoogde kans op botbreuken heeft en/of osteoporose (botontkalking) heeft. Dit kan uw huisarts of specialist vaststellen
  • u ouder bent dan 50 jaar en een bot heeft gebroken en u wilt weten wat u kunt doen om te voorkomen dat u weer een bot breekt

Wat kunt u met deze keuzehulp?

Deze keuzehulp geeft u advies hoe u uw kans op botbreuken kleiner kunt maken. Een belangrijke keuze is of u start met medicijnen om botbreuken te voorkomen. Deze medicijnen hebben namelijk voor- en nadelen. Deze keuzehulp helpt u bij het maken van een beslissing of u start met medicijnen of niet.

U kunt de keuzehulp gebruiken om een gesprek met uw arts of verpleegkundige voor te bereiden over het voorkomen van (nieuwe) botbreuken. Ook kunt u deze informatie gebruiken als naslagwerk en als aanvulling op het gesprek met uw arts of verpleegkundige.

Deze informatie kan advies van uw arts of verpleegkundige niet vervangen. Uw arts of verpleegkundige is het beste op de hoogte van uw totale gezondheid en uw persoonlijke situatie. Neem daarom beslissingen over uw gezondheid altijd samen met uw arts of verpleegkundige.

Lees ook de disclaimer van de keuzehulpen.

Waar kunt u de informatie vinden?

In ‘Over Osteoporose’ vindt u algemene informatie over osteoporose, botbreuken en de gevolgen ervan. Onder ‘Keuzemogelijkheden’ leest u over de voor- en nadelen van de keuzemogelijkheden. In het onderdeel ‘Uw keuze’ staan stellingen die u helpen bewust te worden van uw persoonlijke overwegingen, die invloed kunnen hebben op uw keuze. Onder ‘Meer informatie’ vindt u links naar websites met meer informatie en de geraadpleegde bronnen.