Osteoporose: wel of geen medicijnen slikken om botbreuken te voorkomen

Hoe voorkomt u botbreuken?

Iedereen kan een bot breken. Bijvoorbeeld bij een ernstige val of bij een fiets-, motor- of auto ongeval. Maar bent u ouder dan 50 jaar en heeft u uw bot gebroken? Of heeft u osteoporose? Dan heeft u meer kans om een bot te breken dan anderen.

Om de kans op botbreuken te verkleinen zijn verschillende medicijnen beschikbaar. Deze medicijnen remmen de botafbraak of bevorderen de botopbouw. Hierdoor worden uw botten weer steviger. Het is niet mogelijk om de botsterkte weer op het oude peil te brengen. Het is dus niet mogelijk om osteoporose volledig te genezen.

Voor u besluit te starten met medicijnen zal uw arts of apotheker u er op wijzen dat het belangrijk is uw medicijnen trouw en juist in te nemen. Dit doet u zolang uw arts of apotheker u het voorschrijft. Bij deze medicijnen zal dat 5 jaar zijn. Alleen als u de medicijnen trouw en juist gebruikt, werken de medicijnen.

Daarnaast is gezond leven belangrijk. U voorkomt daardoor ook in enige mate botbreuken.

Als u medicijnen gaat gebruiken om botbreuken te voorkomen, zal uw arts u ook altijd extra vitamine D voorschrijven. Het is mogelijk dat u al extra vitamine D inneemt. Voldoende vitamine D is namelijk ook belangrijk als u geen medicijnen neemt. Als u te weinig calcium binnenkrijgt van zuivelproducten zal uw arts ook extra calcium voorschrijven. Meer informatie over vitamine D en calcium vindt u ook bij ‘gezond leven’.

Deze keuzehulp helpt u bij de beslissing of u start met medicijnen of niet.