Pijn bij de bevalling: welke manieren om met pijn om te gaan passen bij mij?

Keuzehulp: pijn bij de bevalling

De keuzehulpen die op Thuisarts.nl staan worden gemaakt door verschillende organisaties, niet (alleen) door de makers van Thuisarts.nl. Het is de bedoeling  de keuzehulpen te verbeteren zodat ze makkelijker te gebruiken zijn.

Voor wie is deze keuzehulp bedoeld?

Deze keuzehulp is bedoeld voor vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden en hun partners. De informatie kan ook nuttig zijn voor anderen die bij de bevalling aanwezig zijn.

Wat kunt u met deze keuzehulp?

Deze keuzehulp gaat over het omgaan met pijn tijdens de bevalling. Bijna elke bevalling doet pijn. Hoe hevig die pijn is, verschilt per vrouw. Veel vrouwen zien op tegen die pijn of maken zich er zorgen over.

In deze keuzehulp krijgt u uitleg over de rol van pijn tijdens de bevalling en over manieren om de pijn te verlichten. Ook de voor- en nadelen van de verschillende manieren komen hierbij aan bod. Sommige manieren kunt u thuis en in het ziekenhuis gebruiken, zoals het nemen van een warme douche of de steun van iemand die bij de bevalling aanwezig is. Medicijnen tegen de pijn kunnen alleen in het ziekenhuis gegeven worden. De keuzehulp u helpen om voor de bevalling na te denken over welke manieren bij u passen. Tijdens de bevalling zelf is er namelijk weinig tijd om hierover na te denken. Wanneer u dit voor de bevalling doet, kunt u tijdens de bevalling keuzes maken die bij u passen.

Van tevoren weet geen enkele vrouw hoe haar bevalling precies gaat verlopen. Deze kan anders verlopen dan verwacht: de keuze voor een bepaalde manier van pijnverlichting kan dus veranderen in de loop van de bevalling.

Waar kunt u de informatie vinden?

In ‘Over pijn bij de bevalling’ leest u over de rol van pijn tijdens de bevalling en welke soorten pijn er zijn. Onder ‘Keuzemogelijkheden’ vindt u een overzicht van de verschillende manieren om met de pijn om te gaan. In het ‘Keuzeoverzicht’ staan de voor- en nadelen van de verschillende manieren op een rij. In het onderdeel ‘Uw keuze’ staan manieren om u te helpen bij het maken van uw keuze. Dit kan u helpen om u bewust te worden van uw persoonlijke overwegingen. Onder ‘Meer informatie’ vindt u links naar websites met meer informatie en de geraadpleegde bronnen.