Testen op prostaatkanker: wel of niet laten testen op prostaatkanker

Testen op prostaatkanker

Voor wie is deze keuzehulp bedoeld?

Deze keuzehulp is bedoeld voor mannen die erover denken om zich te laten testen op prostaatkanker. Ook voor partners, familie of andere betrokkenen die mee willen denken over deze keuze is het nuttig de keuzehulp te lezen.

Redenen waarom mannen er over denken om zich te laten testen op prostaatkanker zijn: een kennis, familielid of collega heeft prostaatkanker, informatie over prostaatkanker in de media of plasklachten.
Voor u de keuzehulp gaat lezen is het goed dat u weet dat plasklachten bijna nooit ontstaan door prostaatkanker. Prostaatkanker en plasklachten hebben dus weinig met elkaar te maken.

Deze keuzehulp helpt om te kiezen of u zich wel of niet wilt laten testen op prostaatkanker. U vindt er meer informatie over het testen op prostaatkanker, over de voor- en nadelen van het ontdekken van prostaatkanker en over wat het betekent om prostaatkanker te hebben. U kunt deze keuzehulp gebruiken als u overlegt met uw (huis)arts, familie of vrienden.

In het kort 

  • Plasklachten komen bijna nooit door prostaatkanker
  • Prostaatkanker groeit meestal zo langzaam dat de meeste mannen met prostaatkanker er gedurende hun leven niets van zullen merken en er ook niet aan zullen overlijden
  • Onderzoek naar prostaatkanker betekent: voelen van de prostaat en bloedonderzoek (PSA)
  • Als het onderzoek afwijkend is, is vervolgonderzoek nodig: prostaat-echo en stukjes prostaat weghalen
  • Ongeveer 4 van de 20 mannen met een verhoogd PSA hebben uiteindelijk prostaatkanker. 16 van de 20 hebben het dus niet
  • Als prostaatkanker wordt ontdekt hoeft dat niet altijd behandeld te worden
  • Behandeling van prostaatkanker kan klachten geven als incontinentie (urineverlies), erectieproblemen, achteruit klaarkomen, of darmproblemen
  • Als er prostaatkanker wordt ontdekt, dan is er een kleine kans dat u hieraan overlijdt (soms met  pijnlijke uitzaaiingen). Testen op prostaatkanker en behandeling kunnen dat voorkomen
  • Van al de mannen die na afwijkend onderzoek behandeld worden voor prostaatkanker zijn er maar een paar waarvoor de behandeling echt nodig is. De rest had nooit behandeld hoeven worden, omdat prostaatkanker meestal zo langzaam groeit.