Testen op prostaatkanker: wel of niet laten testen op prostaatkanker

Keuzeoverzicht

Wel of geen onderzoek naar prostaatkanker

In de tabel hieronder staat nog eens naast elkaar wat de voors en tegens zijn van onderzoek naar uw prostaat. Lees het op uw gemak door en bespreek het met uw huisarts.

 

Overwegingen om u wel te laten testen op prostaatkankerOverwegingen om u niet te laten testen op prostaatkanker
Als de uitslag van de onderzoeken normaal is, kan dat geruststellend zijn.Bij een normale uitslag is er een hele kleine kans dat u toch prostaatkanker heeft.
Het onderzoek kan prostaatkanker helpen opsporen, voordat u misschien klachten krijgt.Als er prostaatkanker wordt gevonden, dan is de kans groot dat u daar nooit last van gaat krijgen. In dat geval wordt u dus onnodig behandeld.
Als u er door de test vroeg bij bent, dan is behandeling goed mogelijk.Als het onderzoek afwijkend is en verder onderzoek geen prostaatkanker aantoont, dan bent u voor niets 'de medische molen' ingegaan met het risico op nadelige gevolgen daarvan en heeft u zich onnodig ongerust gemaakt. De onrust en angst kunnen soms blijven.
Als u mede dankzij de PSA-test een behandeling ondergaat, heeft u misschien een grotere kans op genezing.De behandeling van prostaatkanker kan allerlei bijwerkingen hebben, zoals erectieproblemen, klaarkomen zonder dat er vocht naar buiten komt, plasklachten en darmproblemen.
Als uw behandeling in een vroeg stadium goed gaat, krijgt u later geen (klachten van) uitzaaiingen.Als prostaatkanker, na testen, vroeg wordt ontdekt, wordt u er meestal niet ouder mee en uw leven wordt er ook niet prettiger van.