Testen op prostaatkanker: wel of niet laten testen op prostaatkanker

Wat weten we over prostaatkanker?

Hoe vaak komt het voor?

Prostaatkanker is de meest voorkomende soort kanker bij mannen. Onder de 50 jaar komt het weinig voor. 

Bij wie wordt onderzoek gedaan naar prostaatkanker?

Onderzoek wordt gedaan bij mannen die er om vragen omdat ze ongerust zijn of zekerheid willen over hun gezondheid. Onderzoek naar prostaatkanker wordt ook gedaan bij mannen (meestal 50 plus) met klachten, zoals botpijn, vaak in rug of heup, minder eetlust en een algemeen gevoel van ziek zijn. Botpijn kan ontstaan door uitzaaiingen van prostaatkanker.

Hoe wordt prostaatkanker ontdekt?

Prostaatkanker wordt meestal ontdekt door bloedonderzoek en door het voelen van de prostaat bij inwendig onderzoek. Of het echt om prostaatkanker gaat, wordt onderzocht door stukjes weefsel uit de prostaat te nemen.

Wat is de oorzaak?

Over de oorzaken van prostaatkanker is weinig bekend. Prostaatkanker heeft niets te maken met seksuele gewoonten en is ook niet besmettelijk. In enkele families bestaat erfelijke aanleg voor prostaatkanker. Je ziet dan dat meerdere gezinsleden (vader, zoon, broers) prostaatkanker kunnen hebben.

Hoe verloopt prostaatkanker?

Prostaatkanker groeit meestal heel langzaam. Zo langzaam dat de meeste mannen met prostaatkanker er gedurende hun leven niets van zullen merken en er ook niet aan zullen overlijden. 

Wat als er prostaatkanker ontdekt wordt?

Als prostaatkanker wordt ontdekt, hoeft dat niet altijd behandeld te worden. In het beginstadium wordt u ieder half jaar of jaarlijks gecontroleerd. U bespreekt hoe het gaat en er wordt bloedonderzoek gedaan. Mannen met een verder gevorderd stadium van prostaatkanker kunnen worden geopereerd of bestraald. Als de prostaatkanker is uitgezaaid, dan kunt u hormonale therapie of chemotherapie krijgen.